Sidor

18 december 2010

En tanke i juletid!Majonnäsburken och två koppar kaffe!

Den här berättelsen fick vi höra på julbordet i skolan i torsdags. Det var inte den här versionen men jag tycker den här är bättre... Har haft med den tidigare men jag skriver den igen!

När saker och ting i ditt liv nästan har blivit för mycket för dig att hantera, när dygnets 24 timmar inte känns nog, kom ihåg majonnäsburken och två koppar kaffe!

En professor stod inför sina filosofistudenter med några föremål på bordet framför sig.

När lektionen började lyften han under tystnad upp en mycket stor och tom majonnäsburk av glas och började fylla den upp till kanten med golfbollar. Han frågade sedan sina studenter om burken var full. Studenterna samtyckte till att den var det. Då lyfte professorn upp en ask med småsten och hällde dem i burken. Han skakade den lätt. Småstenarna rullade ner i tom rummet mellan golfbollarna.

Återigen frågade han studenterna om bruken var full. De höll med om att den var det. Därefter lyfte professorn upp en ask med sand och hällde sanden i burken. Sanden fyllde upp resten av tomrummen. Han frågade ännu en gång om burken var full. Återigen svarade studenterna med ett enhälligt "ja".

Då lyfte frofessorn fram två koppar kaffe som stått under bordet och hällde hela deras innehåll i bruken, vilket effektivt fyllde upp det återstående tomrum som kunde finnas kvar mellan sandkornen. Studenterna skrattade!

Nu, sa professorn medan skratten kllingade ut, vill jag att ni tänker er att den här burken representerar ert liv.

Golfbollarna representerar de viktiga sakerna som familj, barn, hälsa och annat som ligger passionerat i ert hjärta. Sådant som - om allt annat gick förlorat och bara dessa saker återstod - ändå skulle uppfylla och berika ert liv.

Småstenarna representerar andra saker som betyder något, som hem, jobb och bil.

Sanden representerar allt annat - småsakerna. Om ni lägger sanden i burken först, fortsatte professorn, går det inte att få plats med golfbollarna eller småstenen. Samma sak är det med livet. Om du lägger all tid och energi på småsaker finns det inte plats för det som är viktigt för dig. Så, var uppmärksam på det som är oumbärligt för din lycka och förnöjsamhet. Umgås med dina barn. Ta med din partner ut på middag. Ägna en omgång till, åt det som gör dig passionerad. Tids nog kan du städa huset och annat som är mindre viktigt.

Ta hand om "golfbollarna" först - sakerna som verkligen betyder något. Återställ det som är viktigast i ditt liv. Resten är bara sand.

En av studenterna räckte upp sin hand och frågade vad kaffet representerar.
Professorn log och sade: Jag är glad att du frågar!

Kaffet finns med för att visa er att hur fullt och pressat ert liv än känns, så finns det alltid plats för en fika med en vän!


Glöm inte detta i julens vasalopp!

2 kommentarer:

Det är jag! sa...

Väldigt bra text, jag har hört den förut för längesedan och det var riktigt trevligt att få bli påmind igen. kram på dig /Ninah

Pernilla sa...

Mmm...tänkvärd text det där. =) Fyrkantiga kex sparar en massa kvinnokraft. Det ska jag komma ihåg nästa gång jag gör kex. =) Japp, jag är nöjd med wordpress och jag är väldigt nöjd med den som hemsida (tidigare var det blogg). Om jag förstår dig rätt så ja, jag kan kopiera in text, behöver inte skriva allt själv om jag inte vill. Det är heller ingen reklam där, vilket är skönt. Glad fjärdeadvent önskar jag dig. Kram